Om att åldras lyckligt

Att åldras lyckligt är inte enkelt och det finns mycket som gör det svårt att bli gammal. Kroppen blir sliten och ofta drabbas man av sjukdomar. Dessutom är det vanligt att hörsel och syn försämras. Krämpor i olika delar av kroppen är också vanligt. Till exempel drabbas äldre ofta av värk i rygg, axlar och knän. Det är inte lätt att veta om att man inte har så många år kvar i livet. Kanske känner man sig avundsjuk på de som är yngre och har hela livet framför sig. Dessutom är det vanligt att ens vänner går bort då de också blivit äldre.

Hur kan man glädjas trots ålderdom?

Wilhelm Schmids senaste bok handlar om att vara lycklig över att åldras. Det finns många sätt att försöka nå dit. Ett kan vara att tidigt i livet inse att livet är ändligt och göra det bästa av sitt liv. Om man när man blir äldre känner att man har levt sitt liv fullt ut och inte ångrar så mycket kan det vara enklare att vara lycklig som gammal. Det är också viktigt att som gammal ta vara på dagarna och leva i nuet. Den som lever här och nu är oftast lyckligare än den som tänker för mycket på gårdagen eller morgondagen.

Ibland tar oron över

Det är lätt att oroa sig när man blir äldre. Kanske är det den långa livserfarenheten som gör att man som gammal lätt inser vilka risker som finns i livet. Kanske har man blivit bränd av olika livserfarenheter och det är lätt att bli pessimistisk. Om man vill leva lycklig som gammal är det viktigt att inte låta oron ta över. Den som ständigt går och oroar sig har svårt att glädjas över livets små glädjeämnen. Faktum är att den som är gammal egentligen inte har så mycket att vara orolig för. Livet är ändå snart slut så varför inte passa på att leva fullt ut och sluta vara rädd?

magazinum